Přejít k hlavnímu obsahu

Hard Disk Sentinel 6

Martin Kučera 19.09.2023
Zdroj: Chip

Na základě sledování klíčových parametrů dokáže Hard Disk Sentinel předvídat problémy se spolehlivostí disku a tím i hrozící riziko ztráty dat. Plná verze - Chip 10/2023.

Hard Disk Sentinel je analytický nástroj, který nepřetržitě sbírá a vyhodnocuje tzv. S.M.A.R.T. data generovaná při provozu pevného disku počítače. 

Plnou verzi programu je možné pořídit on-line prostřednictvím nákupu digitálního Chipu za 115 korun. Díky tomu získáte přístup k On-line DVD, kde najdete informace a registraci licence.

Průběžnou analýzu spolehlivosti uložení dat byste neměli v žádném případě podceňovat – ať už využíváte klasické disky s magnetickými plotnami, nebo disky typu SSD bez pohyblivých částí. Základem hodnocení kondice disku jsou tzv. S.M.A.R.T. data, sledující parametry čtení a zápisu dat, chybovost, výkon disku a řadu dalších charakteristik, dle kterých lze posoudit stav a očekávanou životnost pevného disku vašeho počítače. Důležité přitom nejsou ani tak samotné hodnoty, ale závěry, které z jejich analýzy program Hard Disk Sentinel prezentuje. Program Hard Disk Sentinel navíc umí i porovnávat výsledky S.M.A.R.T. analýzy vašeho disku s hodnotami naměřenými u stejného modelu dalšími uživateli. Při hrozících problémech s pevným diskem zobrazí Hard Disk Sentinel varování, že byste měli cenná data přesunout do bezpečnějšího úložiště. Mimo to umí Hard Disk Sentinel otestovat i výkon vašeho disku. Další informace najdete na produktové stránce a v online nápovědě.

Plná verze programu Hard Disk Sentinel 6, která svojí výbavou odpovídá komerční verzi aplikace. K programu ovšem nejsou k dispozici aktualizace ani technická podpora. Licence programu Hard Disk Sentinel přijde zhruba na 450 korun. Licence je určena pro jeden nekomerční počítač a nesmí být dále distribuována nebo prodávána. Období provedení instalace je zaručeno do konce října 2023.

Plná verze | Bez registrace | ČJ, AJ | Windows 98-11 (32/64 bit)
www.hdsentinel.com

Největší indikátory zobrazují přímo v hlavním okně programu informace o teplotě, výkonu a celkovém zdraví disku. Je velmi důležité tyto parametry sledovat, jelikož náhlá změna kteréhokoli z nich může znamenat velké nebezpečí pro vaše data. Jednotlivé ukazatele jsou rovněž podrobněji prezentovány na samostatných záložkách.

Záložka »Informace« skrývá velmi detailní diagnostiku hardwarových parametrů pevného disku, včetně přehledu podporovaných služeb a funkcí. Velmi snadno tak například zjistíte, k jakému rozhraní a jakou rychlosti je disk připojen a další důležité informace.

O výkonnostních parametrech pevného disku vás informuje nejen záložka »Výkon disku« v hlavní části okna programu Hard Disk Sentinel, ale také sada testů, které najdete pod nabídkou »Disk«. Na výběr máte jak výkonnostní testy (»Test přístupové doby disku«), tak i testy spolehlivosti (»Test povrchu disku«).

V Chipu najdete program Hard Disk Sentinel v edici Standard, která dobře vyhoví nárokům běžných domácích uživatelů počítačů. Dále existují i lépe vybavené edice Professional a Enterprise. Ve verzi Professional umí Hard Disk Sentinel monitorovat například i stav NAS serverů a obsahuje i funkce na opravu poškozených dat na pevném disku. Za pozornost stojí také funkce na zálohování dat, které při hrozících problémech automaticky přesunou důležité soubory do bezpečí. Sentinel Pro monitoruje i stav páskových jednotek LTO. 


Máte k článku připomínku? Napište nám

Sdílet článek

Mohlo by se vám líbit








Všechny nejnovější zprávy

doporučujeme


články odjinud