Přejít k hlavnímu obsahu

Tagman

Martin Kučera 19.09.2023
Zdroj: Chip

Pokud chcete udělat pořádek ve své hudební sbírce MP3, aplikace Tagman automaticky rozpozná a pojmenuje skladby a interprety. Plná verze - Chip 10/2023.

Pomocí aplikace Tagman uděláte pořádek i ve starších obsáhlých knihovnách MP3, které často nemají vyplněné identifikační informace o názvu nebo autorech a interpretech hudby. 

Plnou verzi programu je možné pořídit on-line prostřednictvím nákupu digitálního Chipu za 115 korun. Díky tomu získáte přístup k On-line DVD, kde najdete informace a registraci licence.

Soubory MP3 mohou obsahovat i tzv. metainformace – ID3 tagy, které se vztahují k názvu skladby, alba, žánru, interpretu a autorům hudby a textů. Jejich součástí může být i obrázek, který většinou interpretuje obal desky LP/CD. Tyto informace se pak většinou zobrazují v přehrávačích nebo mobilech při přehrávání. V dřívějších dobách často docházelo k vytváření hudebních MP3, které tyto metainformace nemají. Aplikace Tagman provede analýzu souboru a buď pomocí alespoň dílčích informací identifikuje a pomocí veřejně dostupných údajů na internetu automaticky doplní zbylé informace. Pokud nenajde shodu, provede důkladnější analýzu souboru a tu porovná s digitálními otisky hudby ve své internetové databázi. Na základě toho pak zobrazí metainformace a požádá vás o jejich schválení. Úspěch rozpoznání skladeb je vyšší, pokud jsou všechny skladby z alba v jednom podadresáři. Tagman pracuje svižně nad desítkami souborů současně a je v rozpoznávání velmi úspěšný. Výsledkem jeho činnosti jsou doplněné ID3 tagy, přidané obrázky alb a přejmenované soubory MP3, což lze samozřejmě konfigurovat podle vašich zvyklostí. Na vyžádání Tagman vytvoří na disku strukturu složek seřazenou podle umělce, názvu alba nebo kombinace obou. Když Tagman ukončí svou práci, máte možnost se rozhodnout, které úpravy souborů aplikujete. Na výsledky můžete použít různé filtry zejména podle výsledků práce a zobrazit si soubory, kde například proběhlo doplnění dat v plném rozsahu, částečně nebo se navrhované doplnění rozcházejí se stávajícími informacemi v souborech nebo soubory nebyly rozpoznány vůbec. Samozřejmě, metainformace lze editovat i manuálně. To se může hodit u hudby amatérských kapel nebo záznamů podcastů či mluveného slova, které nemají audiosoubory v oficiálních databázích. 

Časově neomezená plná verze programu Tagman 2023 v ceně 800 korun, která je shodná s prodávanou licencí, ovšem bez možnosti updatu a technické podpory. Licence je určena pro jeden nekomerční počítač a nesmí být dále distribuována nebo prodávána. Období provedení registrace, instalace a aktivace je zaručeno do konce října 2023. 

Plná verze | On-line registrace | AJ, NJ | Windows 7-11 (32/64 bit)
www.abelssoft.net 

Aplikace Tagman provede analýzu souboru a buď pomocí alespoň dílčích informací identifikuje a automaticky pomocí veřejně dostupných údajů na internetu doplní zbylé informace.

Porovnávání souborů vaší sbírky s on-line databází může chvíli trvat, ale možná vám to automaticky doplní tagy ke stovkám písniček.

Důležité jsou tagy Artist, Tile, Album atd. a ikonka vlevo dole. Šedá znamená, že data nebyla změněna po prohledání databáze. U pravého okraje obrazovky je záložka Edit panel, která vám po rozkliknutí umožní hromadně upravovat písničky.

Rozpoznávání hudebních souborů lze spustit buď přímo po prvním kroku automatického vyhledávání, kdy budete dotázáni, zdali se má spustit i rozpoznávání hudebních souborů. Druhou možností je spustit rozpoznávání ručně tlačítkem »Recognise all songs« uprostřed dole. Písničky pak budou porovnávány s on-line databází a najdou-li se shody, tagy se samy doplní. V databázi však nejsou všechny písničky, hlavně s našimi lokálními moc nepochodíte, na druhou stranu nutno podotknout, že se známými zahraničními si Tagman hravě poradí. Rozpoznávání chvíli trvá, jakmile bude dokončeno, všimněte si různobarevných ikon vlevo dole. Pokud se objeví oranžová barva – skladba byla rozpoznána, doplněna o tagy a je jen vyžadována kontrola, která se dá udělat jedním kliknutím na barevnou ikonku. Pokud se objeví červená ikona, tak bohužel nebyl v databázi nalezen příslušný obraz a tagy nebudou doplněny. Tagman vás nechá nahrát i obrázky k písničkám, které nedokázal doplnit sám. Některé přehrávače je zobrazují na pozadí a lépe se pak orientuje v jednotlivých skladbách. Stačí kliknout na ikonu CD u skladby, kliknout na »Load image from file« a najít cestu k obrázku. Pokud ji nemáte, bude potřeba ji najít na internetu. Všechny ikony skladeb totiž Tagman ve své databází nemá. Mějte také na paměti, že jakékoliv změny zaznamenané programem Tagman, zůstávají pouze dočasné do doby než kliknete na »Save all songs« a tím necháte přepsat vaše originální soubory.


Máte k článku připomínku? Napište nám

Sdílet článek

Mohlo by se vám líbit








Všechny nejnovější zprávy

doporučujeme


články odjinud