Přejít k hlavnímu obsahu

Nejzajímavější open source nástroje

Pavel Trousil 09.12.2023
Zdroj: redakce

Scéna open source softwaru je velmi rozmanitá a nabízí bezplatné nástroje pro téměř všechny účely. Představíme vám užitečné softwarové skvosty, které pravděpodobně ještě neznáte – ale měli byste o nich vědět.

Chip 01/2024: Dnes se na inovativní nápady týmů svobodných vývojářů spoléhají i uznávaní výrobci softwaru. Jedním z nejznámějších open source projektů je třeba Linux, který se stal nejrozšířenějším serverovým operačním systémem. I společnost Microsoft si uvědomila silné stránky open source. Programy lze testovat nezávisle na výrobci, dále je vyvíjet a tím zvýšit jejich bezpečnost. Vzhledem k tomu, že je možné nahlížet do zdrojových kódů, mohou uživatelé také svobodně a volně nacházet chyby, přispívat ke zlepšování programů a odstraňovat bezpečnostní mezery. 

Mezi běžné open source nástroje, které lze nalézt na naprosté většině počítačů, patří Firefox, Thunderbird a FileZilla, ale také plnohodnotné kancelářské balíky, jako je Libre Office. V naší sbírce nástrojů, kteoru najdete v Chipu 1/2024  nám však nejde o známé top programy, ale o drobnější, ale přesto geniální softwarové skvosty, o kterých ne každý ví. Vy se o nich dozvědět můžete.

Další témata Chipu 01/2024


Máte k článku připomínku? Napište nám

Sdílet článek

Mohlo by se vám líbit








Všechny nejnovější zprávy

doporučujeme


články odjinud