Přejít k hlavnímu obsahu

Nebezpečí z vesmíru

Josef Mika 09.11.2023
Zdroj: Getty Images

Letos v zimě se lidé v severnějších částech Evropy těšili z intenzivních polárních září. Ty však ve skutečnosti naznačují zvýšené riziko slunečních bouří. Mohou narušit dodávky energie, internet a satelity.

Chip 04/2024: V únoru 2022 pršelo. Nebyl to však obvyklý déšť, který padal z nebe, ale 40 satelitů, které byly právě vypuštěny do vesmíru v programu Starlink Elona Muska. Měly poskytovat širokopásmový internet ze vzduchu jako součást satelitní sítě. Místo toho spadly do zemské atmosféry jen několik hodin po startu a shořely.

Následující den oznámila Muskova letecká společnost SpaceX, že atmosféra zhoustla díky geomagnetické bouři. Zvýšený odpor vzduchu zpomalil satelity letící v nízké výšce 200 kilometrů a způsobil jejich havárii. Příčina: sluneční bouře, ke které došlo krátce předtím.

Ve skutečnosti za Muskovu nehodu může Slunce. Naše stálice totiž nesvítí tak klidně a rovnoměrně, jak se nám zdá. Institut Maxe Plancka pro výzkum sluneční soustavy ve své publikaci „FAQ: Sluneční bouře a sluneční aktivita“ popisuje vznik sluneční bouře: ve slunečním magnetickém poli, které za normálních okolností krotí obrovskou energii sluneční hmoty, se čas od času objevují nepravidelnosti a slabá místa, a právě zde vznikají sluneční erupce. To způsobuje únik několika typů částic a hmoty.

Je možné sluneční bouře predikovat? A s jakou přesností? Pokud se chcete o potenciálních hrozbách sluneční aktivity pro lidskou pozemskou i vesmírnou infrastrukturu dozvědět více, přečtěte si příslušný článek v dubnovém Chipu. Je v prodeji od 27.3.

Další témata Chipu 04/2024


Máte k článku připomínku? Napište nám

Sdílet článek

Mohlo by se vám líbit








Všechny nejnovější zprávy

doporučujeme


články odjinud