Přejít k hlavnímu obsahu

Máte správně nastavenou lednici? Teplotou moc neušetříte, držte se těchto pravidel

Jakub Fišer 29.07.2025

Léto zvyšuje teploty i účty za elektřinu. Velkým žroutem proudu v letních měsících je lednice, která bez ohledu na to, jestli je venku 20 °C, nebo rovnou 30 °C, musí neustále udržovat stejnou teplotu. Nicméně pokud ji ale nastavíte správně podle ročního období a teploty v místnosti, můžete výrazně ušetřit.

Kapitoly článku

Teplota v lednici – hranice 4 °C

Obecně doporučovaná teplota uvnitř lednice jsou 3–4 °C. Má to jednoduchý důvod, vyšší teplota (nad 5 °C) podporuje rychlejší množení bakterií, což zvyšuje riziko zkažení potravin, zejména masa, mléčných výrobků a vajec.

Pakliže máte doma starší lednici s kulatým regulátorem teploty, nastavte teplotu na 4 °C a následně teploměrem zkontrolujte, zdali teplotu drží. U ledniček, které jsou v provozu dlouho, se totiž může objevovat kolísání teploty. V takovém případě byste měli vyhledat servis, případně pořídit novou.

Mohlo by vás zajímat

Různá teplota uvnitř

Ale pozor, lednice často umí chytře regulovat teplotu v různých zónách. Nejchladněji bývá ve spodní části (kolem 0–2 °C, vhodné pro maso a ryby), tepleji ve dveřích (10–15 °C, vhodné pro nápoje, marmelády apod.), průměrně ve střední části 3–7 °C.

  • Horní police je o něco teplejší, proto se hodí na sýry nebo zbytky jídel.
  • Střední část je ideální pro mléčné výrobky jako jogurty nebo tvaroh.
  • Spodní police nad šuplíky bývá nejchladnější – ideální pro maso, uzeniny a ryby.
  • Šuplíky (pokud není uvedeno jinak) jsou určeny pro ovoce a zeleninu, teplota by zde měla být okolo 8 °C.

Naopak příliš nízké nastavení lednice (třeba kolem 0 °C) může způsobit přimrzání potravin, což může vést k degradaci opačným směrem. Zmrzlé maso ztrácí na kvalitě, stejně tak přimrzlé mléčné výrobky mohou být velmi nízkou teplotou znehodnoceny.

Lednice
Zdroj: Freepik

Vyšší teplota, abyste ušetřili?

Nastavením vyšší teploty v lednici je možné ušetřit na spotřebě elektrické energie, protože každé snížení teploty o jeden stupeň Celsia zvyšuje energetickou náročnost chlazení zhruba o 6 až 8%. Úspora na spotřebě tedy spočívá v tom, že lednice při vyšší teplotě méně často spíná kompresor a méně energie vynakládá na udržení chladu. Kromě samotného nastavení teploty je také důležité lednici správně používat a umístit ji na vhodné místo s dostatečným větráním.

Šetření prostřednictvím nastavení vyšší teploty v lednici se může finančně vyplatit jen částečně. Sice skutečně dochází k nižší spotřebě elektřiny, celková úspora je však u většiny domácností poměrně malá, protože lednice obvykle nepředstavuje největší položku na účtu za energii. Úspora několika stokorun ročně může být rychle „ztracena“, pokud se kvůli vyšší teplotě začnou kazit potraviny a budete je muset vyhazovat.

Zdroj: ČEZ, Chip.de

Nikdy nepouštějte pračku víc než jednou: proč to raději nedělat?


Máte k článku připomínku? Napište nám

Mohlo by se vám líbit








Všechny nejnovější zprávy

doporučujeme