Přejít k hlavnímu obsahu

SafeErase 17 Pro

Martin Kučera 19.02.2024
Zdroj: Chip

Program O&O SafeErase nabízí spolehlivé odstranění souborů a složek i vyčištění celých disků od dat, která pak žádným způsobem nebude možné obnovit. Plná verze - Chip 03/2024.

Soubory odstraněné z koše lze celkem snadno obnovit a ani zformátování pevného disku nebo jiného paměťového média neznamená trvalou likvidaci dat.

Plnou verzi programu je možné pořídit on-line prostřednictvím nákupu digitálního Chipu za 115 korun. Díky tomu získáte přístup k On-line DVD, kde najdete informace k programu a registraci licence.

Program O&O SafeErase používá ke spolehlivému mazání nepotřebných dat různé metody – od jednoduchého přepsání starých dat náhodnými znaky či nulami, až po vysoce sofistikované metody, které jsou sice extrémně spolehlivé, ale zaberou spoustu času. Kromě jednotlivých souborů lze s programem O&O SafeErase mazat také historii či cookies z webových prohlížečů Chrome, Firefox a Edge, nebo kompletně smazat celý počítač před jeho prodejem. To je možné provést i bez restartu počítače z bootovacího média, což je rychlé a elegantní. Uživatelské rozhraní programu je velmi přehledné a snadno ovladatelné – i díky podpoře funkce Drag&Drop nebo možnosti provádět bezpečné mazání dat z kontextové nabídky pravého tlačítka myši v Průzkumníku souborů. O&O SafeErase obsahuje funkci SolidErase, která byla vyvinuta speciálně pro mazání disků SSD. SolidErase využívá prostředky šetrně a důkladně, takže data nelze obnovit a SSD je vystaven co nejmenší zátěži. Aplikace O&O SafeErase umožňuje vybrat si ze šesti různých metod mazání. Metody mazání se liší počtem spuštění a typem procesu přepisování. Tyto metody zajišťují maximální bezpečnost bez ohledu na vaše požadavky. Kromě standardizovaných metod mazání amerického ministerstva obrany (DoD) a německého Spolkového úřadu pro bezpečnost informací, můžete zvolit také komplexní matematickou metodu (Gutmannova metoda), která splňuje nejvyšší úrovně zabezpečení. Při této vědecky schválené metodě mazání dat jsou odpovídající oblasti pevného disku 35krát přepsány pomocí přesně definovaných pravidel spolu s pevnými a náhodnými hodnotami. Jinak se stále jedná o jeden z nejšikovnějších programů na dokonalé vyčištění pevného disku i výměnných médií od nepotřených dat, stejně jako zbytečných datových pozůstatků v systému Windows. Už ve výchozím nastavení pracuje O&O SafeErase 17 velmi bezpečně a současně svižně. Šikovné je, že O&O SafeErase 17 umí vyčistit i systémový disk, což se hodí třeba v případě, kdy prodáváte nebo vyřazujete celý počítač.

Plnou verzi programu O&O SafeErase 17 Pro v ceně 500 korun můžete po aktivaci používat bez funkčních a časových omezení včetně průběžných aktualizací v rámci verze 17, ovšem bez nároku na technickou podporu a upgrade na vyšší verzi. Licence je určena pro jeden nekomerční počítač a nesmí být dále distribuována nebo prodávána. Období provedení registrace, instalace a aktivace je zaručeno do konce března 2024.

Plná verze | On-line registrace | AJ, NJ | Windows 7-11 (64 bit)
www.oo-software.com

V hlavním okně programu O&O SafeErase uvidíte přehled všech funkcí této aplikace. Jde především o bezpečné mazání jednotlivých souborů a složek, celých pevných disků a pak také pozůstatků po surfování v běžných internetových prohlížečích.

Nastavení programu obsahuje kromě volby dat, která má O&O SafeErase vyhledávat k bezpečnému smazání, také výběr metody jejich neobnovitelné likvidace. Vyšší úroveň bezpečnosti znamená výrazně delší dobu, potřebnou pro opakované přepsání likvidovaných souborů.

O&O SafeErase podporuje prohlížeče Chrome, Firefox a také Microsoft Edge. Sami si můžete vybrat, ve kterých prohlížečích a jaká data bude tento program vyhledávat a mazat. V dalším kroku si pak zvolíte, jakou metodu skartování O&O SafeErase použije.

Díky rozsáhlé optimalizaci celého programu se nejnovější verzi O&O SafeErase 18 spouští podstatně rychleji než předchozí verze. Informace o jednotkách jsou zpřístupněny ihned po spuštění systému, což výrazně urychluje zavádění systému. Kromě mnoha drobných vylepšení obsahuje O&O SafeErase analytický nástroj, který prohledává počítač a hledá dočasné a nebezpečně smazané soubory. Stačí několik kliknutí a můžete vyčistit počítač tak, aby nepovolané osoby neměly nikdy možnost špehovat staré soubory pro případné zneužití. Lze také detekovat disky SSD a mazání na nich provedená budou probíhat šetrně.

Vymazání celého počítače umožňuje trvale odstranit všechny důvěrné soubory předtím, než počítač zlikvidujete, prodáte nebo darujete. Všechny soubory, nastavení, aplikace i samotný operační systém jsou odstraněny tak, že jejich obnovení není možné. Máte tak jistotu, že vaše důvěrné informace nikdo neobnoví a nezneužije, čímž se chráníte před krádeží identity. Pomocí nástroje O&O SafeErase 18 můžete dokonce odstranit instalaci celého počítače bez spouštěcího média (např. zaváděcího CD). 

Všechny plné verze na Chip DVD 03/2024.


Máte k článku připomínku? Napište nám

Sdílet článek

Mohlo by se vám líbit








Všechny nejnovější zprávy

doporučujeme


články odjinud