Přejít k hlavnímu obsahu

Ochrana počítače pomocí aplikačního firewallu

Josef Mika 09.11.2023
Zdroj: GettyImages

Firewall vestavěný v systému Windows nebrání příliš sdílnému, nebo dokonce přímo škodlivému, softwaru v odesílání dat do internetu.

Chip 03/2024: Přestože firewall vestavěný v operačním systému Windows blokuje vnější útoky, požadavky na spojení iniciované aplikacemi ve vašem počítači procházejí do internetu bez překážek. Toho využívá skrytý malware a také někteří poskytovatelé softwaru. Takové programy pak v počítači shromažďují zjištěná data a předávají je tvůrcům softwaru, kteří je analyzují nebo prodávají dál. 

Takovéto nežádoucí přenosy dat byste mohli blokovat pomocí přizpůsobení pravidel firewallu ve Windows, jen je to docela náročné a nepohodlné. Můžete ale použít open source software Portmaster, který brání kybernetické špionáži mnohem účinněji. Portmaster je takzvaný aplikační firewall, což znamená, že bedlivě sleduje všechny aplikace, které chtějí přistupovat k místní síti nebo k internetu, a nabízí různé funkce k zastavení nežádoucích připojení. S pomocí Portmasteru lze tedy omezit velké množství sledování a datových přenosů škodlivého softwaru, dokonce už v jeho standardním nastavení. A v neposlední řadě může v případě potřeby omezit i řádění amerických technologických společností při sběru dat. 

Jak s firewallem Portmaster pracovat vám ukážeme v březnovém Chipu, který vyšel 28. února.

Další témata Chipu 03/2024


Máte k článku připomínku? Napište nám

Sdílet článek

Mohlo by se vám líbit








Všechny nejnovější zprávy

doporučujeme


články odjinud