Přejít k hlavnímu obsahu

Rentgenový pohled

Josef Mika 09.11.2023
Zdroj: Pixabay

Díky technologii rozšířené reality (AR) se konstruktéři mohou podívat do útrob aut, letadel či jiných strojů. Holografické brýle dokážou prolnout počítačově generovaný obraz do reality.

Chip 04/2024: Konstruktér drží v rukou iPad, dívá se skrze něj a pohybuje se kolem elektrického SUV Škoda Enyaq. Pomalu kráčí okolo vozidla, postupně mění úhel pohledu a občas nazoomuje hlouběji do útrob vozu. Digitální projekce následuje jeho pohyby a počítačová grafika prolíná konstrukční díly vnitřku automobilu do živého obrazu, který zaznamenává kamera na tabletu. Zobrazují se mu tak ovládací přístroje, kabely či zásuvky, které se dosud skrývaly pod kapotou. Vše je náhle odhaleno – například skrytý svazek kabelů je vnímán jako rentgenovým pohledem. Jedná se o typický příklad nasazení augmented reality (AR), tedy rozšíření fyzické reality pomocí dat z virtuálního prostoru v reálném čase.

Rozšířená realita se dnes používá pro zajištění kvality produkčního procesu. Je možné testovat, zda byl například svazek kabelů položen přesně tak, jak bylo naplánováno. Až dosud to vyžadovalo namáhavé a zdlouhavé srovnání s konstrukčními daty. S pomocí AR je naproti tomu na první pohled jasné, zda všechno dokonale pasuje, a systém prolíná všechny relevantní informace na displej, takže je možné snadněji identifikovat odchylky od požadovaného provedení. Celkově AR aplikace zvyšují efektivitu, přesnost a bezpečnost a v konečném důsledku snižují náklady a zvyšují výkon zařízení. 

Jaké další příklady nasazení AR najdeme v české či světové praxi? To se dozvíte v příslušném článku z dubnového vydání časopisu Chip. Číslo 04/24 je v prodeji od 27.3.

Další témata Chipu 04/2024


Máte k článku připomínku? Napište nám

Sdílet článek

Mohlo by se vám líbit








Všechny nejnovější zprávy

doporučujeme


články odjinud