Přejít k hlavnímu obsahu

FydeOS 17

Martin Kučera 20.03.2024
Zdroj: Chip

FydeOS je odlehčený operační systém na bázi Linuxu, velmi podobný Chrome OS od Googlu, který se spoléhá především na cloudové aplikace a služby. Open source - Chip 04/2024.

Systém FydeOS je vhodný především jako náhrada Windows nebo plnohodnotného Linuxu v méně výkonných počítačích, které jsou trvale připojené k internetu.

Plnou verzi programu je možné pořídit on-line prostřednictvím nákupu digitálního Chipu za 115 korun. Díky tomu získáte přístup k On-line DVD, kde najdete informace k programu a registraci licence.

Operační systém FydeOS je postaven na open source projektu Chromium a představuje způsob, jak běžně používat i starší počítač, jehož výkon už nestačí na moderní operační systémy a aplikace. To by nebylo možné bez spolupráce s cloudovými aplikacemi a službami – ať už z dílny Googlu, nebo třeba od Microsoftu a dalších poskytovatelů. I proto jsou ve FydeOS již předinstalovány klientské aplikace hlavních cloudových služeb. Uživatele ale bude jistě zajímat především propojení FydeOS s Androidem. To se projevuje jednak v nabídkách nastavení operačního systému, ale především pak v možnosti instalovat si a používat aplikace a hry z Obchodu Play. Emulátor Androidu je ve FydeOS připravený, takže si stačí jen jednoduše doinstalovat komponentu Open GApps a přihlásit se k účtu Google. I na méně výkonném hardwaru funguje FydeOS svižně a díky přehlednému uživatelskému rozhraní se v něm rychle zorientujete.

Operační systém FydeOS je pro soukromé použití k dispozici zdarma a bez jakékoli registrace. Verze označená jako FydeOS for You, která je speciálně upravená pro počítače Microsoft Surface a ke které je dostupná i technická podpora, přijde přibližně na 450 korun ročně.

Open source | Bez registrace | AJ | Linux (32/64 bit)
www.fydeos.io

V uživatelském rozhraní FydeOS se zabydlíte velmi rychle – je zde hlavní panel i obdoba nabídky „Start“, předinstalovány jsou i klientské aplikace běžných cloudových služeb, nejen těch od Googlu, a nechybí ani nástroje na přenos a správu souborů.

Velkou výhodou systému FydeOS je vestavěný emulátor Androidu. Ve FydeOS App Storu najdete i komponentu Open GApps, která vám po instalaci umožní přihlásit se k vašemu účtu Google a pak si z Obchodu Play stahovat do FydeOS androidové aplikace a hry.

Nastavení FydeOS pak ze všeho nejvíce připomíná předvolby v systému Android. FydeOS se také automaticky aktualizuje a i díky tomu poskytuje vysokou míru zabezpečení. Pomocí integrovaných nástrojů je možné například i připojení k jinému počítači.

Instalační data operačního systému FydeOS jsou dostupná hned v několika variantách, určených jak pro počítače s moderními procesory a grafickými čipy, tak i pro starší, méně výkonné stroje. Správnou verzi pro váš počítač můžete najít na stránce výrobce. Pokud si ale chcete FydeOS nejprve nezávazně vyzkoušet, stáhněte si variantu připravenou na spuštění v bezplatně použitelném virtualizačním nástroji VMware Workstation Player.

Všechny plné verze na Chip DVD 04/2024.


Máte k článku připomínku? Napište nám

Sdílet článek

Mohlo by se vám líbit








Všechny nejnovější zprávy

doporučujeme


články odjinud