Přejít k hlavnímu obsahu

Umělá inteligence pro kvantové počítače

Michal Bareš 22.03.2024
Zdroj: D-Wave

Propojení kvantových počítačů s umělou inteligencí urychluje výpočty a zvyšuje efektivitu. O spojení obou technologií se zajímá i automobilový průmysl.

Chip 04/2024: Zní to jako nepravděpodobný pár, ale přesto má před sebou velkou společnou budoucnost. Zatímco umělá inteligence se od uvedení ChatGPT dostala do centra pozornosti a v počítačovém i lidském světě nenechává kámen na kameni, kvantové počítače na svůj průlom teprve čekají. Jsou stále příliš malé a náchylné k chybám, než aby mohly být hromadně prakticky využitelné.

Představa spojení dvou tak převratných technologií je však lákavá, takže není divu, že na ní pracují nejen vědci. První úspěchy, jako je rozpoznávání ručně psaných čísel algoritmy umělé inteligence běžícími na kvantových počítačích, přivábily zájem automobilového průmyslu. Výrobci automobilů se chtějí do experimentů s kombinací umělé inteligence a kvantových výpočtů zapojit hned od počátku, kdy kvantová technologie opustí výzkumné laboratoře, a doufají, že to povede k vyšší efektivitě řízení složitých výrobních procesů.

Podrobný článek o nejnovějších trendech a propojení kvantových počítačů s umělou inteligencí si přečtete v Chipu 4/2024.

Další témata Chipu 04/2024


Máte k článku připomínku? Napište nám

Sdílet článek

Mohlo by se vám líbit








Všechny nejnovější zprávy

doporučujeme


články odjinud