Přejít k hlavnímu obsahu

Jak používat WhatsApp s ohledem na soukromí?

Radek Kubeš 09.11.2023
Zdroj: Redakce Chip

Většina majitelů chytrých telefonů obvykle používá také aplikaci WhatsApp. Ale veškerá data, která tím vznikají jsou v držení mateřské společnosti Meta.

Chip 05/2024: I když jste si ji možná sami nevybrali, je velmi pravděpodobné, že máte v mobilním telefonu nainstalovanou aplikaci WhatsApp. Tato aplikace má téměř 3 miliardy uživatelů a je dobrým příkladem toho, jak důležité je správné načasování. Tím, že nahradila klasické textové zprávy, ušetřila uživatelům spoustu peněz a etablovala se jako síť pro zasílání zpráv, takže není divu, že si mnoho uživatelů jako jednu z prvních aplikací do svého nového smartphonu instaluje právě WhatsApp. 

Je tu však problém. Za WhatsAppem stojí Facebook neboli Meta, což je jedna z největších datových chobotnic na světě. V posledních letech dochází pravidelně ke skandálům spojeným se shromažďováním informací o uživatelích a také ke kritice toho, že přes WhatsApp proudí velké množství dat. Rozhořčení ale vždy zase rychle utichne a WhatsApp o uživatele ve velkém měřítku nepřichází. 

WhatsApp je už natolik rozšířený, že se mu jen těžko vyhnete. Používá se v rámci rodin, stejně jako ve firmách, sportovních klubech či ve školách. I kdyby možná chtěli, mnozí uživatelé nemohou WhatsApp opustit, protože by se tím vyřadili z různých chatovacích skupin. 

Pokud vám to zní povědomě, máme pro vás několik tipů, jak používat WhatsApp bezpečněji a s co nejmenším množstvím osobních dat. Vše se dozvíte v květnovém Chipu, který je v prodeji od 24. 4.

Další témata Chipu 05/2024


Máte k článku připomínku? Napište nám

Sdílet článek

Mohlo by se vám líbit








Všechny nejnovější zprávy

doporučujeme


články odjinud