Přejít k hlavnímu obsahu
Bezpečnost

Microsofte, na nic se neptáš a děláš si co chceš: nová vlastnost zálohování uživatele irituje

Jiří Palyza 02.07.2024
Zdroj: Midjourney (vygenerováno pomocí umělé inteligence)

Vývojáři Microsoftu provedli drobnou změnu v konfiguraci systému Windows 11, která se týká zálohování souborových složek. To se nyní provádí bez jakékoliv výzvy, což mnoho uživatelů zdvihá ze židle.

V systému Windows 11 se v tichosti objevila změna, která ve výchozím nastavení operačního systému aktivuje funkci automatického zálohování do cloudového úložiště OneDrive pro osobní složky, do kterých patří například plocha, nebo obrázky a dokumenty.

Uživatelé, kteří si nastavují svůj nový počítač s Windows 11, případně novou instalaci systému, jsou připojeni k internetu a přihlásí se svým Microsoft účtem, najdou po dokončení instalace svou pracovní plochu i další složky plné zástupců, označených zelenými zatržítky u jejich ikon. Indikuje to úspěšnou synchronizaci s cloudem.

Přestože je funkce automatického zálohování do cloudové služby OneDrive jistě velmi užitečná, Microsoft se rozhodl, že své uživatele nebude výslovně žádat o povolení a ani je o této akci informovat. Z pohledu ochrany osobních údajů by se ovšem dalo namítnout, že může existovat celá řada případů, kdy je zálohování do cloudového prostoru nežádoucí – typicky to mohou být situace, kdy uživatelé zpracovávají dokumenty obsahující osobní či citlivé údaje a vzhledem k jejich charakteru je do cloudu ukládat nechtějí.

Výsledkem je záplava stížností na různých fórech včetně Redditu, kde uživatelé vyjadřují své nepochopení pro nečekané změny.

Automatické zálohování ve službě OneDrive: funkce, kterou ne každý chce

Přenosné počítače s Windows 11
Nová aktualizace systému Windows 11 vyvolává mezi uživateli nespokojenost.
Zdroj: Microsoft

Pokud si nepřeje, aby Windows 11 automaticky zálohoval vše na ploše a v dalších složkách, můžete tuto funkci následujícím způsobem vypnout. Klikněte pravým tlačítkem myši na ikonu OneDrive v oznamovací oblasti Hlavního panelu (vpravo dole na liště), přejděte na "Synchronizace a zálohování", zvolte možnost "Správa zálohování" a deaktivujte nežádoucí zálohování složek.
 

Mohlo by vás zajímat

S podobnými opatřeními u cloudové služby už Microsoft experimentoval dříve. OneDrive například neumožňoval uzavření aplikace bez udání důvodu, což vývojáři později odstranili. Podobný incident se objevil také v souvislosti s prohlížečem Edge. Když si uživatelé stahovali konkurenční prohlížeč Chrome, byli poté dotazováni, jaký to má důvod.

Pokud nejste s cloudovým úložištěm OneDrive a jeho fungováním spokojeni, máte také možnost aplikaci zcela odstranit

Zdroj: Neowin
 


Máte k článku připomínku? Napište nám

Sdílet článek

Mohlo by se vám líbit








Všechny nejnovější zprávy

doporučujeme