Přejít k hlavnímu obsahu

První pohled na Windows 12

Josef Mika 09.11.2023
Zdroj: GettyImages

Microsoft o Windows 12 zcela mlčí, ale stále častěji se objevují náznaky, že by v roce 2024 mohla být vydána nová hlavní verze systému Windows

Chip 02/2024: Abychom pochopili současný vývoj kolem systému Windows, musíme se podívat o několik let zpět. Na jaře 2015 Microsoft naplno pracoval na systému Windows 10, který byl vydán v létě stejného roku. Jeho předchůdci Windows 8 a Windows 8.1 měli u zákazníků obrovský neúspěch a Windows 10 měla být „posledním“ systémem Windows ve smyslu číslování hlavních verzí. Záměrem byl odklon od rigidních verzí směrem k poskytování operačního systému formou služby.

O nějakých devět let později to už úplně neplatí, protože svět vypadá úplně jinak. Současná verze Windows má číslo 11 a Windows 10 se pomalu ubírají po vedlejší koleji směrem k blížícímu se konci jejich podpory v říjnu 2025. Systém Windows 11 se zároveň věnuje myšlence, že z počítače opět udělá stroj pro produktivitu. Pak ale přišel ChatGPT a zamíchal kartami. No a právě teď se začíná hodně spekulovat o nových Windows 12. 

Microsoft, který se obvykle do nových trendů chytá spíše pomaleji, loni rychle přeřadil na vyšší rychlostní stupeň a okamžitě naskočil na vlnu umělé inteligence. Místo oznámení o plánech se hned objevily nové produkty a AI je najednou téměř ve všem, co Microsoft nabízí. Apple a Google zatím zůstávají daleko pozadu. To, že Microsoft, pokud jde o AI, možná trochu přepálil, se ukázalo nedávno, když byla funkce Copilot, postavená na umělé inteligenci přidána do systému Windows 11 nejprve jako hlavní nová funkce v aktualizaci Moment 4 a o několik dní později pak také ve verzi Windows 11 23H2. 

V únorovém vydání, které je v prodeji od 24. ledna, vám ukážeme, jak se Windows bez ohledu na číselné označení verze změní – a také jak si mnoho z novinek předem vyzkoušet.

Další témata Chipu 02/2024


Máte k článku připomínku? Napište nám

Sdílet článek

Mohlo by se vám líbit








Všechny nejnovější zprávy

doporučujeme


články odjinud