Menu
CHIP Speedtest

Facebook zcela přepracoval skupiny

07.10.2010 13:21 | Redakce Chip
Facebook zcela přepracoval skupiny
Nové skupiny přidávají užitečné funkce, také se však dopouštějí přešlapu vůči soukromí uživatele.

Donedávna si lidé pletli fanouškovské stránky skupiny, a na Facebooku bylo založeno mnoho skupin, které měly být stránkami.

S nově založenými skupinami by se vám to stát nemělo. Mají totiž funkce, pro které si je s veřejnými stránkami rozhodně nebudete chtít splést. Dosavadní skupiny však zůstanou, jak jsou — tedy, dokud vám je Facebook možná nezruší jednotlivě proto, že nenaplňují účel skupiny a měly být založeny jako stránky (jak už se mnoha skupinám stalo).

Zatímco stránky nadále slouží k tomu, aby se kdokoli mohl přihlásit k nějaké veřejné záležitosti, k tomu, že někoho obdivuje, že se mu něco líbí, anebo že se mu něco nelíbí, skupiny mají sloužit poměrně malým skupinám přátel, kteří mezi sebou chtějí snadno sdílet určitý společný zájem (a neobtěžovat tím své ostatní přátele).

V tomto smyslu je chápeme jako vážnou alternativu k seznamu přátel — alternativu, která poskytuje členům skupiny široké možnosti, jež soukromě vytvořený seznam přátel neposkytuje.

Založení skupiny

Přidat skupinu budete moci z aplikace Skupiny (Groups), již máte v levém sloupečku na hlavní stránce. Ale vytvoření skupiny podle nového vzoru vám v tomto místě nejspíše není zatím přístupno a přibude vám až časem. Prozatím byste odsud vytvořili skupinu podle vzoru starého. (Facebook má ve zvyku zpřístupňovat uživatelům nové funkce postupně.) Již nyní však můžete skupinu nového vzoru vytvořit na stránce Facebook.com/groups.


Novinkou, kterou možná strávíte nesnadno, pokud vůbec, je to, že své přátele do skupiny prostě přidáte — tedy i vaši přátelé mohou přidávat vás do těch skupin, kterých jsou členy, a nepotřebují k tomu vaše potvrzení… Jen vám přijde upozornění, že ten a ten vás přidal do skupiny. A objeví se to na vaší zdi. Nelíbí se vám to? Můžete ze skupiny zase vystoupit…

Hledali jsme i v pokročilém nastavení soukromí, a nenašli jsme položku, kterou by se dalo omezit, zda vás přátelé smějí přidávat do skupin. Naštěstí platí přidávání bez pozvánky jen pro skupiny nové. Opakujeme, co jsme napsali úvodem, že staré skupiny se budou nadále chovat jako doposud.

Tři stupně soukromí

Výchozí nastavení soukromí je skupina uzavřená: její obsah není vidět, ale ona vidět je, a je vidět i členství v ní! Proto vnímáme jako citlivé to, že vás do skupin mohou přátelé přidávat bez vašeho souhlasu.

Pak jsou skupiny otevřené, jejichž obsah uvidí vši na Facebooku.

A nakonec jsou skupiny tajné, jejichž existence bude patrna jen členům; skupinu nepůjde najít ani ve vyhledávání.

Do skupiny můžete přidat jen své přátele, a do skupin vás mohou přidávat jen přátelé, ale mohou přidávat i své přátele, a tak se můžete ocitnout ve skupině s lidmi, kteří vašimi přáteli nejsou. To však nezpůsobí, že uvidí více z vašeho profilu — váš osobní profil jim zůstane stejně přístupný nebo nepřístupný, jako kdyby žádné skupiny nebylo.

Členem skupiny, která je vám viditelná, se můžete stát také tak, že sami o členství požádáte. To pak musí potvrdit správce skupiny (zakladatel).

Nové skupiny mají tři nové a snad užitečné funkce: skupinový chat (povídání), mailovou adresu, skrze kterou lze do skupiny něco poslat i mailem, a společné sdílené poznámky.

Nové skupiny s novými možnostmi celkově vzato vítáme, ale přidávání přátel bez potvrzení je přešlap. Očekáváme, že se zvedne vlna nevole a že Facebook bude musit přidat do nastavení soukromí položku vyjadřující, zda si přidávání do skupin přejete potvrzovat.

Zajímavosti ze světa IT v e-mailu

Stačí odeslat svoji e-mailovou adresu


Odesláním formuláře souhlasíte se zpracováním svých osobních údajů a užitím pro marketingové účely vydavatelství Burda Praha, spol. s.r.o.

Předplatné / nákup chipu Digitální edice chipu Aktuální vydání