Přejít k hlavnímu obsahu

Bistro u Amélie

Martin Kučera 09.12.2023
Zdroj: Chip

Když si pořídíte bistro, budou vám tam nejspíš chodit hosté. A čím víc bude váš podnik vzkvétat, tím víc bude obsluha hostů náročnější úkol. Zvládnete to? Plná verze - Chip 01/2024.

Pomozte servírce Amélii vytvořit vánoční kouzlo v její kavárně s lahodnými pokrmy a sváteční výzdobou. Úchvatná obsluhovačka čeká jen na vás!

Plnou verzi programu je možné pořídit on-line prostřednictvím nákupu digitálního Chipu za 115 korun. Díky tomu získáte přístup k On-line DVD, kde najdete informace k programu a registraci licence.

Ve hře Bistro u Amélie - Duch Vánoc se přenesete do světa sváteční svátků. Připojte se k Amélii, chytré a elegantní podnikatelce, která se snaží svou pracovitostí a kouzly proměnit své kavárny v okouzlující vánoční zázraky. Barevné girlandy a sváteční výzdoba jsou sice pastvou pro oči, ale skutečné kouzlo nastane, jen když budete ke spokojenosti zákazníků poskytovat výjimečné služby a servírovat lahodné vánoční pokrmy. Pomozte Amélii vybudovat pověst nejúspěšnějšího podnikatele v okolí! Ponořte se do více než 50 úrovní se sváteční tematikou a vysokou hratelností, prozkoumejte tři napínavé herní režimy, využijte pět typů bonusů a navštivte tři okouzlující vánoční kavárny. Navíc si užijte zábavné tři minihry, které vás budou zaručeně bavit. Tato oddechová hra je kompletně v češtině a neobsahuje násilí.

Plnou verzi hry Bistro u Amélie v ceně 168 korun můžete po aktivaci používat bez funkčních a časových omezení, ovšem bez nároku na technickou podporu a upgrade. Licence je určena pro jeden nekomerční počítač a nesmí být dále distribuována nebo prodávána. Období provedení registrace, instalace a aktivace je zaručeno do konce ledna 2024.

Plná verze | On-line registrace | ČJ | Windows 7-11 (32/64 bit)
www.spidla.cz

Co má dělat Amálka se svou malou sítí tří bister? Dveře se netrhnou a hosté chodí nakouknout dovnitř. Herní prvky nemáte zpřístupněny všechny naráz. Jsou uváděny postupně, abyste se v tom neztratili.

Hra Bistro u Amélie – Duch Vánoc je takovou vánoční verzí typické obsluhovací hry. Časem si vycvičíte vlastní odhad, co si který návštěvník objedná.

Ukazatel spokojenosti znázorňuje hostovu trpělivost. U stojících hostů klesá rychleji, takže se jim musíte věnovat přednostně. Hosty lze zhruba roztřídit do několika typů - například studenti, střední třída, netrpělivé hysterky a také chvátající podnikatelky.

Chcete se dozvědět více?

Shon nezažívají jenom lidé v obchodech. Co dělat má také Amálka se svou malou sítí tří bister. Dveře se naštěstí netrhnou a hosté chodí nakouknout dovnitř. Odejdou ale spokojení, s plným žaludkem? To už je na vašich schopnostech. V restauraci se jede na čas. Amálka musí rychle zadávat objednávky kuchařům, roznášet připravené pokrmy a uklízet špinavé stoly.  Obsluhovačka Bistro u Amélie – Duch Vánoc je takovou vánoční verzí vám určitě známé typické obsluhovací hry.

V hlavním menu hry neuniknou pozornosti dvě tlačítka pro volbu režimu, v jakém chcete hrát. Prvním z nich je Kariéra a tím druhým Nekonečný režim. Ten představuje „surovou“ verzi hry – bez příběhu, zaměřenou jen na hraní. Herní prvky jsou obdobně jako v příběhové kariéře uváděny postupně, nemáte je zpřístupněny všechny naráz, abyste se v tom neztratili. Dosažený pokrok v nekonečném režimu však nelze ukládat, tudíž s každým zapnutím hry jste nuceni začínat znovu. Z toho důvodu pravděpodobně upřednostníte klasický režim kariéry i pro opakované hraní. Umožňuje jednak hrát jednotlivé úrovně znovu a jednak kdykoliv restartovat celou kariéru.

Hra v tomto režimu obsahuje téměř šedesát úrovní, rozdělených do tří kapitol, respektive bister. V prvním bistru – útulné restauraci – odehrajete jen patnáct z nich, zato v lese, pod otevřeným nebem, nebo v honosném paláci si obsluhování hladových hostů užijete mnohem víc. Zde totiž napočítáte 20 a 24 úrovní, dohromady tedy padesát devět i s první jmenovanou restaurací. Přidat ještě jedno bistro a úroveň a bylo by to krásně zaokrouhlených 60 úrovní na 4 restaurace. I když během zadávání příkazů Amélii nebudete mít moc času na zkoumání okolí, po několika úrovních se prostředí bister přesto omrzí.

Herní úrovně tu lze chápat jako pracovní dny. Jejich menu je proto ve formě kalendáře, kde se také ve stručnosti dočtete o překonaných výzvách za minulou směnu, což je společně s příběhovým okénkem na začátku úrovně také jediný děj v této hře. Jako u jiných obsluhovaček, ani u této nelze čekat rozvinutý příběh s ještě rozvinutější psychologií postav. Dějová linka se soustředí na gastronomickou rutinu a s ní spojené zážitky. Ve zmiňovaných příběhových okéncích se tak kupříkladu dočtete, že jeden z kuchařů ztratil svůj oblíbený nůž. Tak ten den vaří pomaleji a nic s tím neuděláte. Najde ho až po směně.

Velice snadné ovládání

Na ovládání stačí funkční levé tlačítko myši, jímž provedete všechny nezbytné úkony. Tím úplně prvním je vyslechnutí hostova přání. Jakmile víte, co si chce dát, stačí už jen Amélii poslat k příslušnému kuchaři, aby požadované jídlo připravil. Každý kuchař totiž zvládne připravit jen jeden typ pokrmu, kuchyň tu připomíná „gastronomickou manufakturu“. Pak už jen musíte posečkat, než dotyčný zaměstnanec pokrm připraví. Během toho alespoň máte prostor pro to se věnovat dalším hostům nebo… čištění stolů. Překvapivě ale ne těch jídelních, nýbrž těch pracovních. Příprava každého jednoho jídla kuchařovi trochu znečistí jeho pracovní plochu. Po třech čtyřech pokrmech pak musíte Amélii poslat pro kartáč, aby mohla stůl po kuchařovi uklidit.

Všichni hosté vás však nenavštíví, aby si v bistru poklidně poseděli. Mírná většina totiž bude chvátat honem pryč. Tací se rovnou postaví k pultu a budou tam nedočkavě postávat, než jim donesete objednané jídlo. Ukazatel spokojenosti, který znázorňuje hostovu trpělivost, u stojících hostů klesá rychleji, takže se jim musíte věnovat přednostně. Výhodou ale je, že jejich přání bývají skromnější. U strávníků usazených u stolů leckdy postřehnete požadavek na tříchodové menu. Hosty, kteří do bister chodí, lze roztřídit do asi pěti typů, jež od sebe poznáte díky odlišné vizáži. Už tu nejsou chudí studenti, střední třída a netrpělivé hysterky, ale jenom chvátající podnikatelky a ti ostatní. Ani chvátající podnikatelky ale příliš nespěchají, pokud nezapnete Santův režim. Díky němu se jinak pohodová obtížnost změní v pořádnou honičku. A když to opět porovnáme s předchozím titulem, tzn. Restaurací u Amálky? Bez Santova režimu procházka růžovou zahrádkou! Zatímco v původní hře bylo mnohdy náročné dosáhnout hodnocení Expert, tady se vám to často podaří na první dobrou. Krom toho můžete sbírat pět nových trofejí, jež lépe vystihnou vaše herní úspěchy, nebo sledovat, jak šplháte v gastronomické Síni slávy.

Herní vylepšení a bonusy

I přestože je hra pohodová, můžete si vypomoct několika bonusy. Ty fungují opět formou minispojovačky na spodním panelu. Za každou provedenou akci hra vygeneruje minci s motivem, který znázorňuje její bonus. Může buď navyšovat vaše příjmy z hostů nebo jim zvednout náladu, případně uklidit stoly, abyste k nim nemuseli posílat už tak vytíženou Amálku. Aktivaci bonusu provedete tak, že nechtěné mince kliknutím vyhodíte, aby v jedné řadě za sebou zůstaly alespoň tři stejné. Jakmile tohle provedete několikrát, naplníte pro daný bonus horní ukazatel, a tím dojde ke spuštění. Zvládat během obíhání hostů ještě spojovat mince podle toho, jak to přijde nejvíc vhod, je ale nutno říct pořádná výzva.

Mimo těchto bonusových mincí také jednou za tři čtyři úrovně dostanete příležitost vylepšit své bistro. Vylepšení jsou dvojího typu: interiér bistra a zaměstnanci. Zatímco první kategorie umožňuje udělat něco se stoly, pulty a podlahou, druhá se zaměřuje na školení kuchařského personálu. Kuchaři díky tomu budou rychlejší a čistotnější. V případě úprav interiéru ale bohužel nikde není uvedeno, jaký efekt přináší, pokud vůbec nějaký. U obsluhovaček přeci jen bývá zvykem uvádět konkrétní procenta či hodnoty, o kolik se co zlepší.

Všechny plné verze na Chip DVD 01/2024.


Máte k článku připomínku? Napište nám

Sdílet článek

Mohlo by se vám líbit








Všechny nejnovější zprávy

doporučujeme


články odjinud