Přejít k hlavnímu obsahu

Jak využít AI v dopravě?

Josef Mika 09.11.2023
Zdroj: GettyImages

Umělá inteligence rozpozná, jestli jsou testované osoby opilé. Budeme muset před nastartováním říkat jazykolamy? A co může AI udělat pro bezpečnost a plynulost silničního provozu?

Chip 03/2024: Kolik máte promile? Dnes policie po řidičích požaduje, aby se při dopravních kontrolách podrobili dechovému testu na alkohol. Tím mají zjistit jejich způsobilost k řízení a případně může následovat i přesnější krevní zkouška. Ale dostat opilé řidiče ze silnic tímto způsobem je hra na náhodu, že právě oni projedou kolem dopravní hlídky. Nebylo by proto lepší, kdyby bylo možné zabránit řízení pod vlivem alkoholu ještě před vyjetím? 

Ve studii provedené Stanfordskou univerzitou konzumovali účastníci pokusu alkohol, a poté předčítali různé jazykolamy. S rostoucí opilostí se slovní hříčky stávaly stále krkolomnějšími a umělá inteligence dokázala s 98% přesností rozpoznat, jak moc jsou účastníci testu opilí, a tudíž nezpůsobilí k řízení. Pokud by byl takový systémy vestavěný v automobilech, mohlo by se tím předcházet nebezpečným situacím na silnici. Opilým řidičům by prostě jejich auto odmítlo nastartovat. 

Další možnosti využití AI v dopravě vám představíme v březnovém Chipu, který vyšel 28. února.

Další témata Chipu 03/2024


Máte k článku připomínku? Napište nám

Sdílet článek

Mohlo by se vám líbit








Všechny nejnovější zprávy

doporučujeme


články odjinud