Přejít k hlavnímu obsahu

Centrum digitálního světa

Pavel Trousil 24.02.2024
Zdroj: TSMC

Světová ekonomika je závislá na polovodičích od TSMC více než na jakémkoli jiném typu výrobků. Své nejlepší čipy vyrábí na Tchaj-wanu, který je ale v neustálém konfliktu s Čínou. Pokud dodávky vyschnou, hrozí bezprecedentní krize.

Chip 03/2024: Hlavní západní a asijští obchodní partneři Tchaj-wanu velmi pozorně sledují tamější politický vývoj. Tchaj-wan je totiž jedinečným technologickým centrem, které udržuje v chodu motor světové ekonomiky. Všechna významná průmyslová odvětví odebírají polovodiče především z ostrova ve Formoské úžině.

Dalo by se také říci, že celý svět je závislý na čipech z Tchaj-wanu. Odtud totiž pochází přibližně 60 % celosvětové produkce a u špičkových produktů, tedy špičkových čipů, je to až 92 %, přičemž všechny jsou vyráběny společností TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company). Kromě TSMC hraje důležitou roli také společnost ASE (Advanced Semiconductor Engineering). ASE je předním dodavatelem tzv. back-endových služeb, jako je testování a balení. 

Proč tato situace vznikla a jaké hrozí nebezpečí ze strany Činy, se dozvíte v novém vydání Chipu, který vyšel 28. února. 

Další témata Chipu 03/2024


Máte k článku připomínku? Napište nám

Sdílet článek

Mohlo by se vám líbit








Všechny nejnovější zprávy

doporučujeme


články odjinud