Menu
CHIP Speedtest

Velké změny u Google Disku a Fotek: co by měli všichni uživatelé vědět

13.11.2020 09:00 | Jiří Palyza + Přidat komentář
Velké změny u Google Disku a Fotek: co by měli všichni uživatelé vědět

Velké změny u Google Disku a Fotek: co by měli všichni uživatelé vědět | foto: CHIP

Připravují se omezení ve využívání paměťové kapacity u účtu Google. Podle informací společnosti budou do kapacitních limitů zahrnuty také soubory ve službách Fotky Google, Disk Google a Gmail.

Uživatelé služeb Google Fotky, Disk a Gmail budou muset začít počítat s větším omezením paměťového prostoru. Od 11. listopadu provozovatel mění podmínky užívání svých služeb. Jak uvádí ve svém blogovém příspěvku, od 21. června 2021 bude pro všechny tři služby Fotky, Disk a Gmail k dispozici celkem 15 GB paměťového úložiště.

Pokud se například do kvóty úložiště pro Fotky Google momentálně započítávají pouze fotografie a videa nahraná v původní kvalitě, bude to od června 2021 platit také pro soubory v nízké kvalitě Express.

V případě Google Disku se budou zahrnovat i soubory, které vznikly v některé z aplikací pro společnou úpravu obsahu. Například v Google Tabulkách, Dokumentech nebo Prezentacích. Doposud se započítávaly pouze soubory PDF, videa, nebo obrázky, které si na Disku uživatelé ukládali.

Důležité je, že nová pravidla se vztahují pouze na soubory, fotografie a další formáty, které budou uloženy nebo upravovány po 21. červnu 2021. Dříve uložených souborů by se změna neměla týkat a do kvóty uložiště v limitu 15 GB se nezapočítávají.

Z blogového příspěvku je také patrné, že provozovatel si od plánované změny slibuje větší využívání svého nového systému placených služeb Google One.

Úložiště Google: byly také oznámeny změny v případě neaktivních účtů

googlediskfotky1

U řady služeb z nabídky Google Workspace se uživatelé musí připravit na omezení úložného prostoru. | Zdroj: Google

V případě, kdy je už limit úložiště naplněn nebo dokonce překročen, uživatelé už nebudou moci nahrávat nové soubory, zálohovat fotografie a videa ve Fotkách Google, a nepůjde jim ani pošta. To samé platí i pro sdílený obsah, který v Dokumentech a dalších kancelářských aplikacích už nepůjde vytvářet. Pokud bude limit překročen po dobu více než dvou let, Google si vyhrazuje právo veškerý obsah odstranit.

Stejné právo si Google vyhrazuje i pro případ, kdy je uživatel obecně neaktivní déle než dva roky. Pak může provozovatel některé jeho soubory smazat. To se týká služeb Gmail, Disk Google (včetně souborů v Dokumentech, Tabulkách, Prezentacích, Formulářích a Jamboardu) a Fotky Google. Google ale slibuje, že uživatelé budou minimálně tři měsíce před koncem dvouletého období prostřednictvím e-mailu informováni o tom, že po uplynutí ochranné lhůty bude jejich obsah odstraněn. Vymazání uloženého obsahu lze poté jednoduše zabránit pouhým přihlášením do některé ze služeb Google.

Komentáře

* Hvězdičkou jsou označeny povinné informace.

Zajímavosti ze světa IT v e-mailu

Stačí odeslat svoji e-mailovou adresu


Odesláním formuláře souhlasíte se zpracováním svých osobních údajů a užitím pro marketingové účely vydavatelství Burda International CZ s. r. o.