Přejít k hlavnímu obsahu

Akta X v Evropě: EU hrozí sítím

Josef Mika 09.11.2023
Zdroj: Getty Images

Zobrazování násilí, lži, nenávistné vzkazy: excesy na platformách, jako je nástupce Twitteru X, vyzývají Brusel k akci.

Chip 02/2024: Velké online sítě, jako je Facebook nebo X, musí v rámci právní sféry EU zakročit proti nelegálnímu obsahu na svých platformách. Díky zákonu o digitálních službách (DSA), „základnímu zákonu internetu“, který vstoupil v platnost před rokem, vytvořila Evropa nástroj pro silnější veřejnou kontrolu online platforem. Je zaměřen především na poskytovatele, kteří oslovují více než deset procent obyvatel EU. Kromě známých sociálních sítí sem patří také vyhledávače Google a Bing, stejně jako Amazon Marketplace a hlavní obchody s aplikacemi.

Pro platformy je ale obtížné řešit sporné projevy názorů, které se nacházejí v šedé zóně mezi svobodou projevu a trestným činem. Existují lidé, kteří považují za dobrý nápad zveřejňovat úryvky z bojových videoher nebo filmové záběry z ohňostrojů jako údajné scény ze skutečných válek a používat je, aby dokázali, jak zle se chová satanistický nepřítel nebo jak hrdinně jdou do boje jejich vlastní bojovníci, podle toho, jaký mají vkus.

EU ale trvá na svém a chce do hry zapojit sankce a platformám hrozí obří pokuty. Mají sociálních sítě rozhodovat, co je svoboda projevu a co je už nelegální? A je postoj EU správný? Více se dočtete v únorovém vydání Chipu, které je v prodeji od 24.1.

Další témata Chipu 02/2024


Máte k článku připomínku? Napište nám

Sdílet článek

Mohlo by se vám líbit








Všechny nejnovější zprávy

doporučujeme


články odjinud