Závadná špachtle Ikea Hjälte
Kuchyňská špachtle z produktové řady Hjälte prý může škodit zdraví, protože uvolňuje přílišné množství primárních aromatických aminů (PAA). Jde o chemické látky, které mohou vznikat při výrobě některých plastů, barviv a lepidel. V potravinářských obalech nebo kuchyňském náčiní z nekvalitního plastu se mohou uvolňovat do jídla, zejména při zahřívání.
Nebezpečné množství těchto syntetických látek odhalila místní zkouška v Belgii. Konkrétně se jedná o špachtli s kódem šarže 2445 (RRTT), který odpovídá výrobkům zakoupeným po listopadu 2024, samozřejmě i v České republice.

Pokud jste tuto špachtli v obchodním domě Ikea zakoupili, můžete ji přinést do libovolné provozovny na území České republiky a bude vám vrácena původní cena, tedy necelá stovka. K vrácení ani nepotřebujete účtenku, tedy doklad o koupi.
„Dále IKEA žádá zákazníky, aby o stažení výrobku informovali ostatní, zvláště pokud vědí, že stažený výrobek někomu darovali, nebo vědí, že ho někdo zakoupil nebo si ho půjčil,“ stojí v tiskové zprávě na webu Ikea.
Proč nepoužívat kuchyňské náčiní z černého plastu?
Černé plastové nádobí v kuchyni si žádá zvýšenou opatrnost. Problém je především v tom uhlíkovém černém pigmentu – když se zahřeje, může z něj unikat spousta nepříjemných látek jako polyaromatické uhlovodíky a další chemikálie, které rozhodně nechceme v jídle.
Další věc je, že na černém plastu prostě nevidíte, když se začne kazit. Mikrotrhliny, oděrky – to všechno se na černé barvě špatně pozoruje, a přitom právě přes tyto poškozené místa se do jídla mohou dostávat mikroplastové částečky.
A pak jsou tu ty chemikálie, kterými se ten plast zčerná – ftaláty, bisfenoly a podobné látky. Tyto sloučeniny mají nepříjemnou vlastnost: jakmile přijdou do kontaktu s horkým jídlem nebo tuky, začnou se uvolňovat a mohou zasahovat do hormonální rovnováhy nebo způsobovat jiné zdravotní komplikace. I když černé plastové nádobí vypadá elegantně, raději bych sáhl po jiných materiálech.
Zdroj: Ikea tisková zpráva, New York Times