Přejít k hlavnímu obsahu
Testy a žebříčky

Test: Asus ExpertBook B9 OLED B9403 – co všechno se vejde pod jeden kilogram

Michal Bareš 06.10.2023

14” notebook s hmotností pod jeden kilogram nás oslnil nejen skvělou mobilitou, ale také parádním OLED displejem, solidním designem a nečekaně pohodlnou a přesnou klávesnicí. Portová výbava je jako u větších notebooků a starosti si nemusíme dělat ani o výkon.

Kapitoly článku

Lehké a pevné tělo, dostatek portů

Na první pohled je Asus ExpertBook hodně nenápadný, tmavě modré šasi, vyrobené ze směsi hořčíku a lithia působí nenucenou elegancí s příslibem luxusu. Povrch je na dotek příjemný, ochrana displeje je ukázková, víko se ani neprohne. Tvrdost šasi je rovněž příkladná, nikde se nic neohýbá, nikde nic neskřípe, nikde nic nevrže. Výrobce dokonce tento model podrobil zkouškám prokazujícím splnění odolnosti podle vojenského standardu MIL-STD810H.

Tělo notebook má v zavřeném stavu tloušťku 16 mm a po otevření měří klávesnicová část na výšku jen 10 mm. Přesto se do boků notebooku vešel plnohodnotný HDMI 2.1 konektor i jeden velká USB-A 3.2 Gen2 port. Na levém boku pak najdeme ještě dva USB-C konektory s podporou dobíjení a přenosu videa (Thunderbolt 4), vedle nich se nachází konektor pro připojení redukce k LAN a 3,5mm audiokonektor. Na pravém boku je vypínač s integrovanou čtečkou otisků prstů.

Asus ExpertBook B9 OLED B9403
Boční vypínač s integrovanou čtečkou otisků prstů
Zdroj: Michal Bareš, Chip

Portovou výbavu doplňuje Wi-Fi 6E, Bluetooth 5.3, NFC čip a s potěšením kvitujeme i webovou kameru s bezpečností krytkou a schopností rozpoznat obličej uživatele pro snadné přihlášení do Windows.

Kdykoliv jsme během testu vzali notebook do ruky, překvapila nás jeho nízká hmotnost na úrovni 992 gramů. Díky ní jsme notebook mohli každý den přenášet a v batohu jsme o něm ani nevěděli.

Asus ExpertBook B9 OLED B9403
Do portové výbavy notebooku Asus ExpertBook B9 OLED B9403 se vešel i velký HDMI 2.1 konektor
Zdroj: Michal Bareš, Chip

Svítivý a příjemný OLED displej

Nízká hmotnost je fajn, ale to nejdůležitější, co od notebooku profesionálové potřebují, je kvalitní displej a pohodlná klávesnice. A právě displej je to, co se nám na tomto notebooku líbilo nejvíc.

Nedotykový 14” OLED panel má vysoké rozlišení 2 880 x 1 800 bodů, takže nabízí extrémně jemné zobrazení. Má sice lehce lesklý povrch, ale dostatečnou svítivost, která snadno přebije možné odrazy světelných zdrojů a dokonce umožňuje pohodlnou práci i na slunci. Značný rozsah nastavení jasu ale umožňuje i pohodlnou práci v naprosté tmě. Displej notebooku lze otočit až na úroveň pracovní plochy stolu, takže obsah panelu mohou sledovat i lidé okolo stolu.

Asus ExpertBook B9 OLED B9403
OLED displej notebooku Asus ExpertBook B9 OLED B9403 hravě přesvítí rušivé světelné zdroje
Zdroj: Michal Bareš, Chip

OLED displeje mají oproti IPS nebo VA panelům zásadní výhodu ve větším barevném pokrytí a živějších a pestřejších barvách. Zároveň ale neprodukují tak intenzivní modré světlo, takže snižují únavu zraku, hlavně při večerní práci. Jakmile budete jednou používat notebook s OLED displejem, nebudete se k jinému typu zobrazovače chtít vrátit.

Asus ExpertBook B9 OLED B9403
Klávesnice notebooku Asus ExpertBook B9 OLED B9403
Zdroj: Michal Bareš, Chip

Klávesnice a touchpad

Klávesnice nás příjemně překvapila. Na malých noteboocích se většinou nepíše moc dobře, ale to není případ Asusu ExpertBook B9 OLED. Tlačítka o velikosti 15,6 x 14,7 mm mají 1,5mm stisk, přesnou hmatovou i poměrně hlasitou zvukovou odezvu. To může někomu vadit, ale pisatel má v tomto případě naprostou jistotu stisku. Rozložení klávesnice je střídmé, nenajdeme tu žádné extravagance, jen čtyři numerická tlačítka 1-4 mají průsvitné hrany a v noci zbytečně září. Podsvícení klávesnice je také pouze jednostupňové. Potěšila nás konstrukce klávesnice, která podle výrobce odolá vylití 400 ml čisté vody.

Asus ExpertBook B9 OLED B9403
Touchpad notebooku Asus ExpertBook B9 OLED B9403 s numerickou klávesnicí
Zdroj: Michal Bareš, Chip

Pod klávesnicí je rozměrný touchpad s 15cm úhlopříčkou a pro Asus typickým integrovaným dotykovým numerickým blokem. Příjemná a praktická funkce, pokud potřebujete na cestách dělat s tabulkami.

Výkon a výdrž na baterii

Ultrapřenosné notebooky s tenkým tělem používají kvůli tepelnému výkonu nejúspornější mobilní procesory, což ale neznamená, že by tento mobilní počítač trpěl nedostatkem výkonu pro běžnou kancelářskou a multimediální práci.

Intel Core i7-1355U používá desetijádrový procesor se dvěma výkonnými jádry opatřenými Hyper Threadingem s maximální frekvencí 5.0 GHz a osmi efektivními jádry na maximální frekvenci 3,7 GHz. V kombinaci s 16 GB RAM typu LPDDR5 a slušně výkonným NVMe SSD diskem (4 206 MB/s při čtení, 2 326 MB/s při zápisu) notebook naprosto plynule zvládá chod běžných kancelářských aplikací, ale neztratí se ani v našich  náročných výkonnostních testech.

Asus ExpertBook B9 OLED B9403
Spodní strana notebooku Asus ExpertBook B9 OLED B9403
Zdroj: Michal Bareš, Chip

V testu PCMark 10 jsme naměřili slušné skóre 5 287 bodů, PCMark 8 vykázal 3 941 bodů v testu Home a 2 832 bodů ve scénáři Work. Cinebench R23 na všechna jádra doběhl s 6 524 body, což ukazuje, že použitý procesor je dobře chlazený a neztrácí zbytečně na výkonu.

S výdrží na baterii jsme měli zpočátku trošku problém, protože naše standardní bateriové testy probíhají při jasu nastaveném na 200 cd/m2. V testu PCMark 8 Work notebook vydržel na baterii pracovat čtyři hodiny a 31 minut, což při běžném používání odpovídá cca osmi až devíti hodinám práce.

V kancelářském moderním testu PCMark 10 Battery Modern Office notebook dokázal (s displejem na 200 cd/m2) vydržet na baterii 10 hodin a 11 minut. V praxi to znamená, že při jasu displeje staženém zhruba na 50 procent lze s notebookem pracovat s běžnými aplikacemi cca po stejnou dobu.

Asus ExpertBook B9 OLED B9403
Asus ExpertBook B9 OLED má kameru s bezpečnostní krytkou
Zdroj: Michal Bareš, Chip

V praktickém provozu ale chceme mít ten krásný displej rozsvícený o něco víc, což výdrž baterie poměrně značně snižuje. To samé platí, pokud pracujete venku na slunci a potřebujete na displej dobře vidět. V takových situacích lze počítat s cca šesti až sedmi hodinami provozu, což je s ohledem na nízkou hmotnost stroje a jasný displej stále vynikající výsledek. S trochou opatrnosti notebook vydrží jeden pracovní den nebo delší jízdu vlakem.

Pomocí dodaného napájecího 65W adaptéru s USB-C koncovkou lze notebook nabít do poloviny kapacity baterie za cca 35 minut.

Při každodenním používání jsme ocenili naprosto bezhlučný provoz notebooku při práci s běžnými aplikacemi. Notebook sice má aktivní chlazení, ale to se prakticky za běžné situace nespíná, a pokud se například při běhu benchmarku ozve, je slyšet opravdu jen lehký šum.

Asus ExpertBook B9 OLED B9403
Díky velkému rozsahu podsvícení OLED displej lze s notebookem pohodlně pracovat i v noci
Zdroj: Michal Bareš, Chip

Kvalita displeje jde ruku v ruce s ozvučením, které je na tak drobný přístroj velmi povedené. Zaměřuje se spíše na středy a na výšky, které reprodukuje ostře, ale věrně, basy jsou přesné, ale méně výrazné a mohou skočit do drnčivého nádechu. Celkově lze ale na notebooku sledovat filmy a poslouchat hudbu velmi dobře.

Technická data

Asus ExpertBook B9 OLED B9403


CPU / RAM Intel Core i7-1355U / 3,7-5,0 GHz / 2+2+8 / 16 GB

Grafika Intel Iris Xe

Displej (úhlopříčka / rozlišení) 14" / 2 880 x 1 800 / pololesklý / nedotykový / OLED

SSD / HDD / ODD 1 TB / - / -

Výbava 2x USB-C (PD, TB4), 1x USB-A 3.2 Gen2, HDMI 2.1, audio, microLAN, Wi-Fi 6E, BT 5.3, NFC, webcam

PCMark 10 5 287 bodů / 10:11 h:m

PCMark 8 Home/Work 3 941/ 2 832 bodů

Cinebench R20 / R23 2 751 / 6 524 bodů

Rozměry a hmotnost 311 x 215 x 16 mm / 992 g

Cena 44 990 Kč


Máte k článku připomínku? Napište nám

Sdílet článek

Mohlo by se vám líbit








Všechny nejnovější zprávy

doporučujeme


články odjinud