Přejít k hlavnímu obsahu

Blíží se katastrofa? Někdy může být kovová lžička v mikrovlnce dokonce výhodou

Pavel Trousil 17.09.2025
lžička
Zdroj: Vygenerováno v Gemini, redakce

Základní bezpečnostní zásada pro mikrovlnné trouby jasně stanoví: žádné kovové předměty. A tento princip také většinou platí, ale existují specifické situace, kdy je použití kovu nejen bezpečné, ale dokonce užitečné.

Kapitoly článku

Kov většinou ne

Mikrovlnné trouby patří k základnímu vybavení moderních kuchyní. Tyto praktické spotřebiče nám umožňují rychle ohřát hotová jídla, včerejší zbytky nebo různé nápoje.

Mezi nejzásadnější bezpečnostní pravidla patří zákaz vkládání kovových objektů do přístroje. Tento předpis má své opodstatnění - elektromagnetické záření se od kovových povrchů odráží, což může způsobit vznik jisker a nebezpečných elektrických oblouků. Pravidlo má však jednu významnou výjimku: v určitých případech je použití kovové kávové lžičky v mikrovlnce dokonce doporučeníhodné.

mikrolvnka
Zdroj: Vygenerováno v Midjourney
Alobal do mikrovlnné trouby skutečně nepatří.

Kovová lžička jako bezpečnostní pomůcka

Mikrovlnné trouby často využíváme k zahřívání čaje nebo vody přímo v šálku. Zde vzniká specifický problém: hladký povrch skleněných či keramických nádob neumožňuje vznik bublin vodní páry, přestože kapalina již dosáhla teploty 100°C nebo vyšší. Voda se prostě nevaří. Odborníci tento jev označují jako zpožděný var. Když se s nádobou pohne, mohou se bubliny náhle vytvořit, což způsobí explozivní přetečení vroucí kapaliny s rizikem závažných popálenin. 

Kovová lžička dokáže tomuto nebezpečnému jevu zabránit. Vzhledem k absenci ostrých hran a špičatých konců nevznikají jiskry, ale lžíce poskytuje důležité nukleační body pro tvorbu bublin. Jedná se o drobné nerovnosti na jejím povrchu, kde se vodní pára může bezpečně uvolňovat. Podobný princip funguje u kovových hrnců na sporáku, kde ke zpožděnému varu nedochází.

Lžíce nesmí být příliš dlouhá a musí zůstat minimálně 2 cm od vnitřních stěn mikrovlnné trouby. Riziko zpožděného varu se zvyšuje s výškou a užším tvarem nádoby.

mikrolvnka
Zdroj: Vygenerováno v Midjourney

Kdy je kov zvláště nebezpečný

Nejlepším zdrojem informací zůstává návod k obsluze vašeho konkrétního přístroje. Většina výrobců uvádí informace o zpožděném varu i doporučeních ohledně lžičky. Někteří dokonce dodávají speciální skleněné tyčinky s drsnějším povrchem, které plní stejnou funkci jako kovová lžíce.

Kovové předměty se stávají extrémně nebezpečnými, když se přiblíží k vnitřním stěnám spotřebiče: vzdálenost menší než 2 centimetry může způsobit vznik elektrických oblouků schopných vážně poškodit celý přístroj.

Dalším rizikovým faktorem je tloušťka a ostrost kovového materiálu. Hliníková fólie (alobal) představuje absolutní tabu! Na rozdíl od robustních kovových příborů, kde vznikají pouze drobné jiskry, tenká fólie generuje dlouhotrvající elektrické oblouky s potenciálem kompletně zničit mikrovlnnou troubu.

Mohlo by vás zajímat

Další bezpečnostní tipy:

  • Nikdy nepoužívejte nádobí s kovovými okraji nebo dekory
  • Vyhněte se kovové drátěnce nebo jiným ostrým kovovým nástrojům
  • Při pochybnostech raději sáhněte po speciálních skleněných nebo plastových pomůckách určených pro mikrovlnné trouby

Zdroj: Patrik Hannemann, redakce Chip


Máte k článku připomínku? Napište nám

Mohlo by se vám líbit








Všechny nejnovější zprávy

doporučujeme