Přejít k hlavnímu obsahu
časopis
Prolistovat ukázku

Duben 2023

Dubnový Chip v prodeji od 24. března 2023.

Chip je možné číst v tištěné nebo v digitální podobě na mobilech, tabletech a počítačích.

čtenář

Pokud nechcete každý měsíc myslet na koupi časopisu, objednejte si rovnou cenově výhodné předplatné! Navíc dostanete dárek dle výběru.

chci předplatné

Co se v tomto čísle dočtete

Průvodce zabezpečením 2023: víc než jen ochrana před viry

PDF z Chipu 4.23

Stoprocentní bezpečnost neexistuje. To není jen staré rčení o bezpečnosti IT, ale také závěr výsledku našeho velkého testu antivirových skenerů pro rok 2023. Panika však není na místě, protože žádný z 15 testovaných antivirových balíků pro Windows neselhal.

Ani dva vítězové testu, Avast a AVG, však neprošli testem úplně bez chyb. Jako uživatelé podporovaných verzí systému Windows jste, pokud jde o antivirovou ochranu, v komfortní situaci. Microsoft vás v podstatě zbavuje rozhodování, zda je antivirový skener nezbytně nutný, či nikoli, a zahrnul program MS Defender do systémů Windows 10 a 11. Ačkoli se Defender v testu umístil až na 11. místě z 15, jeho celkové skóre 2,4 stačí právě tak na hodnocení „dobrý“. Je prostě dobrý.

Virtuální stroje a kontejnery pro každou příležitost

PDF z Chipu 4.23

Spusťte si nový, virtuální počítač na svém počítači – a pak si v něm můžete vyzkoušet různé linuxové systémy nebo jinou verzi Windows, používat zde aplikace pro Android, nebo jej používat na ochranu před viry a kyberútoky. A pokud jste například stále skeptičtí a vyhýbáte se přechodu na Windows 11, můžete si nový operační systém vyzkoušet ve virtuálním počítači a nemusíte hned měnit celý systém. Ve virtuálním počítači se systémem Windows můžete také bezpečně vyzkoušet potenciálně rizikové nástroje nebo úpravy nastavení. No a pokud vás zajímá svobodný operační systém Linux, jsou virtuální stroje ideální pro první zkušební provoz. A nemusíte se starat ani o instalaci – stáhnout si můžete i hotové, předem nakonfigurované virtuální počítače s Linuxem, které pak můžete použít jedním kliknutím.

Zažijte svobodu s Firefoxem

PDF z Chipu 4.23

Zdá se, že válka prohlížečů, která kdysi začala soubojem mezi aplikacemi Netscape Navigator a Internet Explorer, je prozatím opět rozhodnuta. A vítězem je prohlížeč Chrome od Googlu, který dnes dominuje na domácích počítačích i v mobilních zařízeních. Google využívá své tržní síly tím, že předinstalovává Chrome do chytrých telefonů se systémem Android. Firefox to ale nevzdává a neustále se vyvíjí a zlepšuje, především pokud jde o ochranu soukromí a další šikovné funkce.

Ušetřete s aplikacemi supermarketů

PDF z Chipu 4.23

Podle indexu spotřebitelských cen Českého statistického úřadu z ledna 2023 dosáhla meziroční inflace 17,5 %. Ceny některých potravin ale rostly ještě výrazně více – vejce a cukr o 85 %, mouka o 44 %, mléko o 40 % a vepřové i drůbeží maso o 37 %, resp. 32 %. Více než kdy jindy se proto vyplatí hledat možnosti, jak ušetřit. Pomoci mohou i mobilní aplikace velkých potravinářských řetězců, resp. členství v jejich zákaznických klubech. V těchto aplikacích najdete například speciální akce, věrnostní body a někdy i exkluzivní slevy, stejně jako další funkce, jako jsou nákupní seznamy, recepty nebo i možnost skenování čárových kódů na zboží a zaplacení za nákup.


Obsah časopisu:


Starší čísla


všechna čísla

doporučujeme


články odjinud