Přejít k hlavnímu obsahu

Photoshop CS2

Martin Kučera 09.12.2023
Zdroj: Chip

Photoshop je nejznámější grafický editor, určený především pro profesionály. S pomocí jednoduchého triku si můžete zdarma vyzkoušet jeho starší verzi. Zkušební verze - Chip 01/2024.

Ve Photoshopu najdete nejrozsáhlejší nabídku funkcí na retušování fotek a tvorbu bitmapové grafiky. Současně je etalonem v ovládání a ve stylu práce.

Plnou verzi programu je možné pořídit on-line prostřednictvím nákupu digitálního Chipu za 115 korun. Díky tomu získáte přístup k On-line DVD, kde najdete informace k programu a registraci licence.

Photoshop CS2 je grafický editor, který umožňuje editovat a skládat rastrové obrázky v několika vrstvách a podporuje masky, práci s alfa kanály a hned několik barevných modelů. Aplikace obsahuje dlouhou řadu nástrojů a funkcí na vylepšení fotek a obrázků včetně retušování, korekce barev, jasu a kontrastu, vytváření různých efektů, aplikování filtrů a mnoho dalšího. Photoshop pomůže také se složitějšími projekty, jako je například vytváření plakátů, letáků, přání nebo pohlednic a můžete si v něm uložit i vlastní šablony pro rychlé vytváření nových projektů. Photoshop obsahuje také mnoho funkcí na práci s textem, jako jsou například možnosti formátování, zarovnání či odsazení. Ve Photoshopu je možné pracovat s mnoha různými formáty souborů, včetně formátů PSD a PSB, které podporují více vrstev a maskování. Aplikace dále podporuje formáty jako například JPEG, GIF, PNG a další. Redakce připravila návod, jak Photoshop CS2 nainstalovat, kam si sáhnout pro sériové číslo a pro českou lokalizaci.

Poté, co společnost Adobe ukončila k programu Photoshop CS2 podporu, je tento software nyní nabízen ke stažení zdarma. Jak ale společnost Adobe na svých webových stránkách uvádí, volně dostupná sériová čísla získaná k takovým programům mohou používat pouze zákazníci, kteří si dříve tento software legálně zakoupili a chtějí jej dále používat.

Zkušební verze | Bez registrace | ČJ, AJ | Windows 7-11 (32/64 bit)
www.adobe.com

Pro uživatelské rozhraní Photoshopu jsou typické plovoucí panely s nástroji na kreslení a retušování nebo s funkcemi na úpravu barev a práci s vrstvami. Panely lze volně aktivovat a vypínat a také si je dle potřeby rozmístit po obrazovce.

Dnešní nástroje na retušování fotek, například na odstranění nežádoucích objektů nebo kontextové výplně, podporované umělou inteligencí, jsou mnohem dál, ale Photoshop CS2 vám při poctivé ruční práci také poskytne perfektní výsledky.

Samozřejmě nemůže chybět rozsáhlá nabídka efektů a filtrů, pro kreativní úpravy fotek. Pokud snímky upravujete jen v mobilních aplikacích, možná budete překvapeni, co umí a jaké možnosti detailních nastavení umožňuje software starý skoro 20 let.

Photoshop CS2, uvedený už v roce 2005, určitě dobře poslouží k otestování funkcí profesionálního grafického programu, ale pro běžné používání doporučujeme zvolit spíše aplikaci, která je dále vyvíjena a udržována – už kvůli bezpečnosti. Alternativou může být bezplatně použitelná aplikace Paint.NET, open source GIMP nebo třeba Krita Studio. Zajímavý je také grafický editor Photopea online, který běží v internetovém prohlížeči. Podobně je na tom on-line editor Adobe Express. Dále existuje také bezplatná verze aplikace Photoshop Express, určená pro mobilní zařízení s Androidem, iPhony a iPady.

Všechny plné verze na Chip DVD 01/2024.


Máte k článku připomínku? Napište nám

Sdílet článek

Mohlo by se vám líbit








Všechny nejnovější zprávy

doporučujeme


články odjinud